פוטותרפיה ליחידים
פוטותרפיה ליחידים
מהי פוטותרפיה
מהי פוטותרפיה
פוטותרפיה הינה דרך טיפול או סיוע באמצעות כלים מעולם הצילום. היא יכולה לכלול צילומים שהפונה מצלם, שמצלמים אותו, בהם גם פורטרט עצמי, עבודה עם תצלומי עבר משמעותיים שלו, או עם תצלומים אחרים, עבודה בקליניקה עם המטפל או מחוץ לקליניקה.
קצת על מודעות עצמית וצילום
מבחינתי הפוטותרפיה הינה תרפיה ייחודית המשלבת צילום כאמצעי לראיית היופי והרב גוניות שאנו באופן פשוט וישיר. בכך היא תורמת לשחרור מדימויים והעמקת השקט והקבלה העצמית. רובנו בחברה המערבית, כשאנו מביטים על התמונות שלנו, אנחנו מיד מחפשים את עצמנו ומאוד רוצים לראות את היופי שבנו, אבל באופן פרדוקסלי, מחפשים מיד את הפגמים.
לאנשים רבים יש חווית צילום מאוד שלילית, הם פיתחו אמונה שהם לא פוטוגנים או פשוט חסרי חן ויופי. לרוב זה קורה כיוון שהם צולמו על ידי אנשים שלא מנוסים בצילום או שלא היו מכווננים ורגישים אליהם, מכיוון שהמצלמות לא היו טובות, או מישום הביקורת העצמית הרבה המסתירה את החן.
מינקות אנו סופגים את מסריה של חברה המלמדת השוואות ותחרותיות. כל מי ומה שאנחנו נמדד ביחס למשהו או מישהו אחר כאילו שאין קיום שניצב בפני עצמו ושאינו בר השוואה. למדנו לחפש מה לא בסדר ולשפר את זה, מתוך אמונה שזה יהיה טוב בשבילנו, שכך נגדל ונתפתח טוב יותר. ולרוב באמת אפשר למצוא מישהו שהוא יותר מאיתנו. ולרוב אפשר ללמוד ממנו. אבל יש לזה מחיר. והמחיר הוא שרובנו נמצאים במירוץ אינסופי של שיפור ותיקון עצמי, חסרי שקט ומנוחה, מלווים בתחושה שאנו לא טובים מספיק כפי שאנו בין אם זה מבחינה חיצונית ובין אם פנימית.
אנחנו מזוהים מאוד עם הגוף, והזדהות זו מובילה אותנו מראש לכשלון באהבה עצמית. משום שהחומר משתנה ומתכלה ויכולת השליטה שלנו עליו מוגבלת, ונוצר פער בין התהליך הטבעי שקורה לגוף ובין התפיסות והאמונות שלנו אודות איך אנחנו צריכים להיראות. דבר זה גורם לתיסכול ואף יכול לפגוע בדימוי העצמי שלנו. באופן דומה אנו מזוהים עם עולמנו הפנימי- עם הרגשות, התחושות והמחשבות שלנו ומאמינים כי התוכן המשתנה מעיד עלינו ומגדיר אותנו.
הטבע האנושי הוא טבע המשתנה תדיר. כשמסתכלים על הטבע שסביבנו זה ברור. עונות השנה, הצמחים, בעלי החיים… קל לקבל את השינוי הזה שבטבע. קל לראות את החן, היופי, היתרון והתבונה שבכל מצב והיופי שבשונות. אולם כשמדובר על עצמינו – זה כבר סיפור אחר.
אנחנו מסתובבים בעולם כמי שזקוקים לאישור, להכרה בערך עצמינו, לחווית מבט טוב וחיובי. רק שזו לא תמיד נמצאת שם.
ואז כשאנו רואים תצלום שלנו אנו כמהים לקבל חיזוק חיובי ממנו, אך בה בעת מורגלים היטב בביקורת עצמית. נוסף לכך, תצלום שלנו נתפס כמשהו שמעיד עלינו. זה מי שאני ולכן גם כל כך חשוב לכאורה איך "יצאתי" בתמונה. לכן לרוב המפגש עם התמונה אינו קל.
לא יהיה זה נכון לבטל את חשיבותו של המראה החיצוני, שכן זהו הדבר הראשוני והמיידי שאחרים רואים ולזה הם מגיבים. אולם למעשה אנו מגיבים בעיקר לביטוי שבא מבפנים- הנגישות, הנינוחות, הזוהר הפנימי שמוקרן החוצה. וזה מה שגורם לאנשים להימשך אלינו או להרתע מאיתנו.
אנשים מבוגרים מאוד עדיין יכולים לזהור מיופי, גם עם הקמטים והזיקנה. לעיתים דווקא הקשישים זוהרים יותר, כמו גם אנשים שקמו ממחלה. זאת, כי היופי בא מבפנים, וכי ללא ההפרעה של הביקורת העצמית או של הדימויים שמשווים אליהם, יש מקום לנחת, להרפייה, לאור הפנימי לעלות לפני השטח ולהתגלות. בשפה העברית המילה פנים (פרצוף) והמילה פנים – פנימיות כתובות אותו הדבר. ולא בכדי. הפנים משקפות את הפנים. נוסף לזה כדאי לזכור, שתפיסה של יופי היא לפעמים רק עיניין של זוית ראייה, או אפילו אופנה חולפת.
תהליך הצילום נראה מאוד תמים אולם פעמים רבות כלל אינו פשוט. בשניות כל המודעות העצמית מרקיעה שחקים, כל החוויות מהעבר, הטראומות מהסביבה, הביקורת, הדימויים והתפיסות על מה צריך, מה יפה, המחשבות שלי על עצמי וכדומה… הכל עולה. ואז עוד להינות?! פשוט להיות?!
אני סבורה כי כל אדם אשר מצטלם (ולא כלאחר יד כלומר תמונות מזכרת אלא צילום אשר ממוקד בו) עובר תהליך משמעותי עם עצמו, בין אם במודע יותר ובין אם פחות. ההבדל בפוטותרפיה הוא בכוונה, במודעות ובתשומת הלב אשר שמים במקום הזה. זה מה שהופך את הצילום לאמצעי בעל פוטנציאל משמעותי מאוד לראייה עצמית אחרת, חדשה, רעננה ורחבה יותר.
אז מה בעצם אני עושה
אני מלווה בתהליכי גילוי יופי וראיה עצמית שלמה ומרפאת באמצעות צילום- כשאני זו שמצלמת את הפונה. התהליך הינו באמצעות מפגש צילום, או מספר מפגשי צילום הממוקד באדם שבא לגלות ולחוות את עצמו קצת אחרת. אני נותנת זמן לתהליך הצילום, נותנת מקום לכל החששות, לציפיות, לביקורת העצמית ולקולות השונים. להכל יש מקום והכול הינו חלק מתהליך טבעי. אולם במקום להעצר שם, אנחנו ממשיכים לגלות את עצמנו מעבר לתפיסה המוכרת. ככה בסבלנות ובאהבה מתחילים לעלות עוד חלקים, יותר נינוחים, היופי והעומקים הפנימיים שתמיד היו שם מתחילים לעלות לפני השטח ולהקרין מאורם.
תהליך זה מורכב משלושה שלבים מרכזיים: הראשון מתחיל עם ההחלטה "לעשות את זה". כבר אז עולים רגשות שונים ביחס לתהליך הצילום. השלב השני הוא במהלך הצילום עצמו, גם שם עולים תחושות ורגשות שונים והדינמיקה החיצונית והפנימית נעה, משתנה ומתפתחת. לעיתים מסגירות לפתיחות, מחוסר אמון לאמון, מכיווץ לשחרור ולהרפיה. הצילום עצמו אינו מבויים וזאת מתוך רצון לראות את מי שאנחנו באמת, לא זיוף או העמדת פנים. משהו שנוכל להזדהות עימו גם כשנראה את התמונות.השלב השלישי הוא שלב הצפייה בתמונות. תמיד יש הפתעות, מכיוון שראייתנו את עצמנו היא חלקית ומוגבלת. וכאן אנו מקבלים אינפורמציה חדשה על עצמנו. לא רק שהתרגלנו לחשוב על עצמנו משהו מסוים ודרכו אנו חשים ורואים את עצמנו, אלא שפיזית אנו רואים רק חלק מהגוף, וזויות הראיה מוגבלות. בנוסף, אנו רואים עצמנו באמצעות תיווכו של אדם אחר- הצלם, והוא זה שלמעשה בוחר עבורינו במידה מסוימת על מה להסתכל.הצלם חופשי מהדימוי הקבוע והמגביל שיש לאדם על עצמו ולכן אוטומטית הוא יכול לראות אחרת. כשצלם אשר מכוון לראיית היופי והשפע שבאחר מצלם, המצולם לא יכול שלא לראות את הייחודיות והיופי שבו. כמובן שעשויה לעלות גם ביקורת עצמית וצילומים שלא יאהב, וגם זה חלק מהעיניין, כיוון שאין רצון לעשות מניפולציה על המציאות, אלא רק לראות רחב יותר, עשיר יותר. לראות שיש בנו גם וגם.
ראייה זו משחררת אותנו מהדימוי החלקי והמגביל שהיה לנו על עצמנו, ותומכת בקבלה עצמית. כשאנו מתחילים לראות את עצמנו באור רחב, חופשי ונינוח יותר, אוטומטית אנו מתחילים לראות גם את סביבתינו ככזו.
הצילום הינו תהליך קצר יחסית, אשר נותן פידבק כמעט מיידי, ובכך מהווה מעין קיצור דרך לעשיית שלום עם ה"בחוץ" שזה כמובן שלום עם ה"בפנים".
חשוב לי לציין שמטרת הפוטותרפיה אינה החלפת דימוי אחד שיש לנו על עצמנו באחר, חיובי ככל שיהיה, אלא מטרתה לעזור לנו להשתחרר מכל דימוי שיש לנו על עצמנו. זאת על ידי הרחבת התפיסה העצמית, הבנה וראייה (באמצעות הצילומים) שיש בנו הרבה יותר צדדים וביטויים ממה שחשבנו, והבנה שנובעת מחוויה, שהיופי נובע מתחושת המלאות והקבלה של מה שיש.
מוזמנים להתקשר אלי או להשאיר לי הודעה במספר